Een van de belangrijkste voorwaarden voor zzp’ers en andere ondernemers in Nederland om in aanmerking te komen voor de aantrekkelijke fiscale aftrekposten is het urencriterium. Dit criterium houdt in dat je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur besteedt aan je bedrijf. Voldoen aan deze eis kan je als zelfstandig ondernemer een forse besparing opleveren op je inkomstenbelasting, onder andere via de zelfstandigenaftrek en (als je starter bent) de startersaftrek. Hieronder lees je wat het urencriterium inhoudt, welke aftrekposten het je kan opleveren en hoe je jouw uren goed kunt vastleggen.
1. Wat is het urencriterium precies?
Het urencriterium is onderdeel van de Nederlandse belastingwetgeving. Het stelt dat je voor je onderneming(en) in totaal minimaal 1.225 uur per jaar moet werken, wil je in aanmerking komen voor verschillende fiscale voordelen als ondernemer. Deze voordelen kunnen je jaarlijks duizenden euro’s schelen in de belastingheffing.
Waarom 1.225 uur?
- Dat komt neer op gemiddeld zo’n 24 tot 25 uur per week (in 49 werkweken).
- Het aantal uren wordt per kalenderjaar geteld, dus van 1 januari tot en met 31 december.
Voor startende ondernemers is er bovendien een aanvullende voorwaarde: je moet doorgaans meer tijd aan je bedrijf besteden dan aan andere (loon)werkzaamheden. Op die manier voorkom je dat mensen met een kleine ‘klusjes-bijbaan’ ook direct toegang krijgen tot omvangrijke belastingvoordelen.
2. Welke aftrekposten zijn gekoppeld aan het urencriterium?
2.1 Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek is een vaste aftrekpost (een bedrag dat je van je winst mag aftrekken) en kan per jaar variëren. Je krijgt deze aftrek alleen als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting én voldoet aan het urencriterium. Door deze aftrekpost daalt je belastbare winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.
2.2 Startersaftrek
Als je aan de voorwaarden voor starters voldoet (meestal in je eerste vijf jaar van ondernemerschap), mag je boven op de zelfstandigenaftrek ook nog de startersaftrek toepassen. Deze kan je fiscale voordeel nog verder vergroten en is ook gekoppeld aan het urencriterium.
2.3 Meewerkaftrek en overige voordelen
Werk je samen met je fiscale partner (bijv. je echtgenoot) in je eenmanszaak, dan kan de meewerkaftrek aan de orde komen, ook weer op voorwaarde dat je zelf voldoet aan het urencriterium. Daarnaast zijn er andere faciliteiten (zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), maar het urencriterium speelt vooral bij de hiervoor genoemde posten een doorslaggevende rol.
3. Wat telt mee als ‘uren’ voor de Belastingdienst?
Niet alleen de uren die je facturabel bij een klant doorbrengt, maar alle tijd die je redelijkerwijs aan je bedrijf besteedt, komen in aanmerking voor het urencriterium. Denk aan:
- Uren besteed aan opdrachten: klantwerk, productie, advies, dienstverlenende uren.
- Administratie: boekhouding, facturatie, offertes maken.
- Marketing en acquisitie: netwerkevents, social media, adverteren, website onderhouden.
- Scholing en ontwikkeling: cursussen volgen die relevant zijn voor je onderneming.
- Reistijd: voor zover deze betrekking heeft op je bedrijfsactiviteiten (bijv. naar klanten of leveranciers).
Belangrijk is dat je deze uren wel moet kunnen verantwoorden. Ga dus niet lukraak elke dag 10 uur noteren. Als de Belastingdienst bij een controle merkt dat je geen sluitende onderbouwing hebt, loop je het risico dat je voordeel wordt teruggedraaid.
4. Hoe houd je je uren goed bij?
- Urenregistratiesysteem: Er zijn online tools en apps (Toggl, Clockify, TimeChimp, etc.) waarmee je direct kunt bijhouden hoeveel uur je aan elk project en taak besteedt.
- Excel- of Google Sheet: Een eenvoudige spreadsheet kan ook prima werken. Maak kolommen voor de datum, beschrijving van de activiteit, aantal uren en het totaal.
- Agenda en bonnen: Bewaar agenda-afspraken, facturen of e-mails als ‘sporen’ die je later aan je uren kunt koppelen. Dit kan bewijslast vormen als je ooit moet aantonen dat je echt zoveel hebt gewerkt.
De Belastingdienst wil dat je je administratie — dus ook je urenregistratie — zeven jaar bewaart. Zorg dus voor een duurzame en veilige opslag.
5. Wat als je het urencriterium niet haalt?
Mocht je in een bepaald jaar de 1.225 uur niet redden, dan verlies je voor dat jaar de fiscale voordelen die eraan gekoppeld zijn. Je kunt dan geen gebruik maken van de zelfstandigenaftrek, startersaftrek of meewerkaftrek. In dat geval betaal je meer inkomstenbelasting, omdat je winst niet meer omlaag gaat met deze aftrekposten.
Kom je net een paar uur tekort? Daar kun je niet zomaar creatief mee omgaan. De Belastingdienst kan heel streng zijn: of je haalt 1.225 uur wel (en voldoet), of niet. Er is geen “gedeeltelijke” zelfstandigenaftrek.
6. Realistisch beeld van wat 1.225 uur betekent
Voor sommige ondernemers is 1.225 uur heel goed te doen, vooral als je fulltime onderneemt of minstens 25 uur per week bezig bent. Voor mensen die een onderneming naast een loondienstbaan doen (parttime ondernemer), kan het lastiger zijn om het urencriterium te halen. Dan moet je echt bewust kiezen: is het de moeite waard om nog meer tijd in je bedrijf te stoppen om de fiscale voordelen mee te pakken?
Bedenk dat een paar uur per week voor administratie, offertes en marketing snel optelt. Het is niet alleen direct klantenwerk dat meetelt, maar alles wat je voor je bedrijf doet. Wie structureel weinig tijd heeft, kan ontdekken dat 1.225 uur toch flink hoger ligt dan gedacht.
Het urencriterium — 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteden — is een belangrijke drempel voor zzp’ers en andere zelfstandigen. Voldoen aan deze eis opent de deur naar aantrekkelijke fiscale regelingen zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Vergeet niet dat je niet alleen facturabele uren, maar ook administratieve, promotionele en opleidingsuren mag meerekenen, zolang ze aantoonbaar in het belang van je bedrijf zijn.
Wil je volop profiteren van het belastingvoordeel? Maak dan een gedetailleerde urenregistratie en zorg dat je alle relevante werkzaamheden vastlegt. Houd realistisch rekening met hoeveel tijd je écht kunt investeren. Zo voorkom je gedoe met de Belastingdienst én haal je het maximale uit de fiscale voordelen die Nederland voor zelfstandig ondernemers in petto heeft.